Szombat, 2024-04-20, 10:12 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

...

«  Szeptember 2012  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog
Főoldal » 2012 » Szeptember » 30 » Tolnai Zsófia - Horváth Karolina 7/4 :Ördög a zenében – Az ördög hegedűse
2:20 AM
Tolnai Zsófia - Horváth Karolina 7/4 :Ördög a zenében – Az ördög hegedűse

Niccolo Paganini  a 19.század zenei világának  hegedűvirtuóza, zeneszerzője volt. Tökéletes technikai tudás és különleges kisugárzás jellemezte. Sokan az ördög megtestesüléseként tekintettek rá.

 Jól hangzó  ördögös  „művésznevét” egy bécsi rajongójának köszönhette, aki egyik koncertje után azt állította, hogy saját szemével látta, amint az alvilág ura állt a színpadon Paganini mellett, és húzta annak vonóját. A közönség természetesen előszeretettel terjesztette a látomást, és ezeknek köszönhetően Paganini személyét már életében legendák övezték. Fellépései alatt a lassú részeknél olykor sírtak a nézőtéren, máskor egy gyors darab előadása után egyik hallgatója napokig félőrülten hajtogatta: látta, hogy maga az Ördög segített a hegedűsnek.
Legendák kísérik kisgyerekkorát is:

Négyéves korában kanyarót kapott: a beteg szeme kifordult, lélegzete elakadt. Megdermedt testét fehér vászonba burkolták, és koporsóba tették. Végül a kétségbeesett anya akadályozta meg a jóvátehetetlent; az utolsó pillanatban észrevette a kisfiún az élet alig látható jeleit.

 Amikor a kikötői rakodó munkás apja fölfedezte a fia zenei tehetségét, hegedűt adott az egészen kicsiny gyermek kezébe, aki végül  magától tanult meg játszani a hangszeren. Nem kellett biztatni a gyakorlásra, lelkesedett a vonóért, csak éppen hamar elfáradt. Első hangversenyét tizenkét évesen adta.  17 évesen két évre bezárkózott a szobájába és napi 12 órát gyakorolt, s a nap végére rendre elájult. Ekkor ismerte meg hangszere végső határait.

1780-ban indult fergeteges karrierje.  Megismert egy hölgyet, aki kiválóan gitározott, a szerelem arra késztette, hogy megtanuljon gitározni is.
Mesélik, hogy 1802 és 1804 között börtönben ült, ahová azért zárták, mert megölte a szeretőjét, hegedűje húrjait a meggyilkolt kedves beléből sodorták, és a művészt a tömlöcben maga az ördög tanította meg a hegedülés titkaira.

Paganini megjelenése démoni volt, fekete lovakkal vontatott fekete hintón érkezett koncert-jeire, mindig talpig feketében járt, így adott elő, hosszú fekete haját gyakran csapta hátra játék közben, miközben sápadt arca, villogó szemfehérje és fogatlan szája sátáni benyomást keltett. Briliáns szólistakarrierjét és zeneszerzői tevékenységét, valamint életfelfogását is a

romantikus eszmények tisztelete jellemezte. Későbbi élete is rendkívül mozgalmas, kivételesen gazdag emberként botrányhős és alkoholista, rengeteg pénzt veszített szerencsejátékon, és barátjával, Rossinivel együtt nagy nőfaló hírében állt.

Pályafutását akkor kezdte belengeni a botrány, amikor éppen megállapodhatott volna. Európai

koncertkörútja negyvenes éveinek elején kezdődött. 1825-ben élettársától, Antonia Bianchi énekesnőtől született egyetlen gyermeke, Achille, akiről élete végéig gondoskodott, de csak három évvel a halála előtt adoptálta.

Művészetével olyan zenei nagyságokat inspirált, mint Liszt Ferenc, Berlioz, Schumann és Rachmaninov, akik mind írtak neki darabokat. Gazdagságára jellemző, hogy pályafutása csúcsán számos Stradivari-, Guarneri- és Amalfi-hegedű volt a tulajdonában.

Ünnepelt muzsikusként rivaldafényben állt, imádta a közönség. Koncertjein felemelő jelenetek adódtak, előfordult, hogy a húrokat átvágta hegedűjén, majd a produkciót egyetlen húron fejezte be. Pirotechnikai elemeket is gyakran felvonultatott. Hírnevét öregbítette számos újítás: képes volt egyszerre párhuzamos futamokat is megszólaltatni, s ő volt az, aki először tudott hosszú darabokat memorizálni.

Képes volt briliáns improvizációkra is, s mindkét kezével staccatot és pizzicatot is tudott játszani. Zaklatott életére jellemző, hogy például 1832-ben, 50 éves korában, három hónap leforgása alatt 65  koncertet adott Európa 30 nagyvárosában. Ez a kivételes munkatempó aztán visszaütött, fokozatosan romló egészségi állapota miatt egyre gyakrabban kellett visszavonulnia a koncertezéstől, hogy gyógykezeltesse magát. Számtalan betegségtől szenvedett: ízületi gyulladásoktól, fekélyektől, és ami a legkeservesebb csapás: a gégetébécé szétroncsolta hangszálait, és teljesen megnémult. Fogait csontritkulás miatt mind kihúzták.

Ezután a szemét is megtámadta valamilyen veszélyes betegség. Nem csoda, ha megjelenését démoninak látták, nemcsak a boszorkányos virtuóz darabokat tekintették az ördöggel kötött cimboraság szerzeményeinek.


Megtekintések száma: 1258 | Hozzáadta:: Hírmondó | Helyezés: $
$
/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Az oldalt a uCoz rendszer működteti