Péntek, 2024-04-19, 11:23 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

...

«  Március 2014  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Blog
Főoldal » 2014 » Március » 25 » Bognár Nóra (5/3): Egy kívánság és kész
9:01 AM
Bognár Nóra (5/3): Egy kívánság és kész

Tegnap reggel lódobogásra ébredtem. Még ágyban voltam, a tegnapelőtti szörnyű vacsora teljesen kiakasztott. Még erre sincs kedvem, de bemutatkozom: az én nevem E...    Ezeket a szavakat írta bele első naplójába a királykisasszony. Befejezem a nevét, mivel nem sikerült egy fülsiketítő hang miatt. Emili a neve.  
-ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!! – ordított az elkényeztetett királyi szakácsné.
-Mi a baj? – kiáltott vissza a királylány.
–E e – egy egér v – v – van a k – k – k – konyhámban!!! – sikított  a szakácsné.
--Megyek már! – szólalt meg unott hangon Emili.
Belebújt pamutbojtos papucsába, majd viharzott a konyha felé. Meglátta az egérkét, hát az szegény ott szaladgált a konyhában halálra rémülten, nem tudta, hogy mit csináljon. Emili megsajnálta, ezért felkapta, és háta mögé tette az ujjait keresztbe fonva:                                                             

  -Megyek, és kidobom ezt a patkányt! – mondta a kényes libát megjátszva.  Ez az ujjkeresztbefonás csak annyit jelentett, hogy hazudik az ember. Térjünk vissza kis mesénkhez: Tehát a királylány nem bántotta az egeret. Nem tudta, hogy megtartsa, vagy kidobja, mert az őrök naponta átnézik a szobáját. Azt gondolta, megvarr magának egy álruhát, mintha egy kereskedő lenne. Magával vett egy kiszsák aranyat, elvette az egyik lovat, majd a faluba igyekezett. A ló egyszerűen vágtatott és vágtatott, és már majd nem felrepült,  amikor hirtelen egy nagy fal állt előtte. A királylány szerint az apja emeltette, mivel tudja, hogy mindig  megszökik. Gyorsan a kaput is megnézte. Sok volt az őr, de a lány okos. Azt mondta, hogy elmegy egy kicsit körülnézni a falusi piacon, ugyanis a király vette fel. Nem soká jön vissza, majd engedjék be. Az őrök át is engedték, és a lány szabadon vágtatott. Hosszabb volt az út, ezért magánál tartott egy kis elemózsiát. Már, már visszafordult volna, amikor elérte a falusi piacot. Lihegve szállt le a ló hátáról. Volt ott egy karó, mellette egy vályú. Ott volt pár ló kikötve, hát, ő is oda kötötte ki. A ló rögtön inni kezdett.  A királylány egyből meglátta azt, amit keresett. Egy titkos zsebecske, amit csak fel kell szépen varrni valamire, bármi is lehet az, egyből beleolvad a környezetébe, és senki se látja. Sok mindent bele lehet tenni, de ha nem elég szépen varrod fel, nem tehetsz semmit se bele. Még szerencse, hogy a királylánynak nagyon jó a kézügyessége. Az ilyen csodaszerkentyűk nem nagy dolgok a faluban, ezért nagyon olcsók.  Nagyon jó a falusiak kézügyessége. Mikor megvette volna a királylány a szatyrot, úgy döntött másképpen tesz. Nem fogja rabszolgaként tartani szegény egeret, miért szenvedjen, mikor neki kint a helye, ugyanez van vele is. Nem hagyják szabadon élni. Elfolyt egy kis könnycsepp, majd odament a kívánságkúthoz, és bedobta a kis pénzeszsákját. A kívánság így hangzott:

-Bárcsak mindenki megváltozna körülöttem!
- Kedves és szép királylány! – vízhangzott a kút –, azt hiszem nem jó ötlet ilyet kívánni.  Jól gondold meg, hogy mit kívánsz, mert akármennyi pénzt dobsz be, nem lehet többet kívánni. Egy kívánság és kész.

-          Akkor mindenki változzon meg az egész világon, csak már teljesítsd!

-          Ahogy akarod Emili! A kívánság teljesítve!
Alighogy ezt kimondta megváltozott az egész világ, még a hercegnő is. Mondhatjuk úgy is, hogy egyszer volt, hol nem volt, egy világszép parasztlány, aki egy parasztpalotában lakott. Vagy így: Egyszer volt, hol nem volt, egy világronda királylány, aki egy palotakunyhóban lakott. Emilinek hívták, és egy nagyon engedékeny apja volt, egy parasztkirály. Ez a lány nagyon gonosz volt, és nem értett semmit se a művészethez, még a falu se értett. Ez a lány törte meg a világon a rendet. Így nem a rend a lelke mindennek. Próbálták a jók megmondani neki, hogy ki ő és mi ő, de nem bírt, régen a jók rosszak, a rosszak jók, a tehetségesek tehetségtelenek, a tehetségtelenek tehetségesek voltak, és minden fordítva működött. Az engedelmes király belenézett a királylány naplójába, és látta, hogy elszökött a faluba. Az volt az utolsó hely, ahol még a szépséges, és jó Emili volt. Semmi nyomot nem talált. Látta a kutat, de az is fordítva működött. Akárhány pénzt is bedobott nem akarta teljesíteni a kút, majd ezt mondta:
-Ha még egyszer bedobsz nekem egy kis szajrét, és még kívánsz is mellé, a fordítottját fogom teljesíteni.
-Jó! Legyen úgy,  ahogy akarod.
Bedobta az utolsó érméjét, majd ezt kívánta:
- Bár ne lenne a régi a világ.
- Én megmondtam! Az ellenkezőjét fogom teljesíteni! Kívánság fordítva teljesítve!
Egyszerre a világ megváltozott, mármint jó értelemben, és a királylány éppen fegyvert szegezett egy kislányra, de épp jókor változott meg. A királylány észhez tért, és az egész világot beborította boldogsággal. A királylány meglátta hercegét, a nyakába ugrott, majd azt mondta:
- El se tudod képzelni mi történt!
- De el tudom! E világ még sok csodát rejt!

Megtekintések száma: 627 | Hozzáadta:: Hírmondó | Helyezés: $
$
/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Az oldalt a uCoz rendszer működteti