Péntek, 2024-04-19, 7:44 PMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

...

«  Január 2013  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Blog
Főoldal » 2013 » Január » 13 » Huszár Ádám (5/3): Becsapós mese
1:56 PM
Huszár Ádám (5/3): Becsapós mese

                                                               Becsapós mese

    Egyszer volt, hol nem volt az Óperenciás tengeren is túl, a hírmondócska fülébe súgtam ezt a mesét, azóta mindenfelé meséli. A kerekerdő egyik sarában éppen fát vágtam, amikor megláttam egy mókust. Hát az úgy megijedt, hogy futtában feldöntött két-három fát,amiről úgy hullott a mogyoró,hogy majd agyonvert a dió.Aztán nagy nehezen feltápászkodtam,és elmentem  a városba.Ott épp nagy verekedés tört ki.Miután a tömeg eltűnt egy ember azonban elmondta a nagy verekedés okát:

    - Mindenki meg akarja tudni, hogy hol van a csudahegedű, de azt csak én tudom.

    - Na és hol?

    - Hogy elmondjam, három próbát kell kiállnod.

    - Az első:lisztet kell hoznod a malomból. A második:ki kell fognod három halat a Tiszából,ami kiszáradt.A harmadik:az élet vizével élessz fel egy holt embert.

Sötét volt,és ha hiszitek,ha nem,három szalmaszálból akkora tüzet raktam,hogy nappali világosság támadt.Mentem,mendegéltem a malomba,hát észrevettem,hogy beleestem egy lyukba.Gyorsan hazaszaladtam a  létrámért,és kimásztam.Odaértem a malomhoz, benyitottam,

s annyi víz kiömlött,hogy a kiszáradt Tisza tele lett vízzel.Ebből már elegem lett.Elvittem egy

zsák lisztet,és átadtam az embernek. Elmentem a Tiszához,és nem tudom,hogy de kifogtam egy nyulat a vízből. Gondolkodtam mióta tudnak a nyulak úszni. Nem nagy baj, és zsebre vágtam az állatot. Egy kutya arra járt,és mindig körülöttem lézengett.Gyorsan kifogtam három

halat, a harmadiknál megszólalt a hal:

-          Ne bánts!  

Aztán nem sokkal utána a kutya is megszólalt:

    -T e is megijedtél, amikor a hal megszólalt!

Elvittem a három halat az embernek.Aztán pedig felélesztettem egy holt embert az élet vizével.Az ember így szólt:

-          A csudahegedű a sárkány kastélyában van, de ne aggódj nincs messze,cask száz esztendőre innen.

És nekem még csak akkor jutott eszembe, hogy semmi szükségem sincs rá.De ha már ennyi dolgot tettem érte akkor üsse kő.Az út hosszú, ezért ketté törtem egy diót,és egy szárnyas ló jött elő.Olyan gyorsan szálltunk,hogy nem száz,hanem ötven év alatt értünk oda.

   -Édes gazdám,itt vagyunk a sárkány kastélyánál.

Hiszitek nem hiszitek a kastély akkora volt, hogy a felhőkig ért.Benyitottam,s hallom,hogy

valaki nagyon vékony hangon beszél,de nem látom sehol.Lenézek,s lássatok csodát ott a sárkány.Úgy elnevettem magam,hogy könnybe lábadt a szemem.A parányi rém egyet csettintett,és akkora lett mint a kastélya,azután elővette a csudahegedűt, játszani kezdett rajta, s én úgy jártam a kopogóst,hogy majd kifáradtam a kállai kettősben.Szóltam a sárkánynak:

   - Sárkány! Küzdjünk meg!

   - Rendben.

A lyukas zsebemből elővettem egy ütött-kopott kardot,ami olyan szépen csillogott az aranytól,hogy nem tudtam fölemelni.Egyszerre csak eszembe jutott Popeye, s megettem egy tál spenótot és fölemeltem a kardot.Összevesztem a sárkánnyal:

   -  Az én kardom szebb.

   - Igen, de az enyém erősebb!

Amint ezt kimondta levágtam a fejét,és elvettem a csudahegedűt.Elmentem a városba,ahol ismét nagy verekedés tort ki.Abban a pillanatban elővettem a csudahegedűt,és elkezdtem játszani rajta.Mindenki táncolt!Mikor befejeztem,elkezdtem futni a kerekerdő sarka felé,s mivel akiket megtáncoltattam azok is szerették volna a csudahegedűt.

Szerencsére a mókus futtában feldöntött két-három fát és úgy hullott a mogyoró,hogy a dió az engem követőket.Visszatértem békés kis életembe fát vágni.

   Ennyi volt, mese volt, az én mesém.   

 Huszár Ádám (5/3)


 

Megtekintések száma: 1125 | Hozzáadta:: Hírmondó | Helyezés: $
$
/2
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Az oldalt a uCoz rendszer működteti