Szerda, 2024-04-24, 1:46 AMFőoldal | Regisztráció | Belépés

Honlap-menü

...

«  November 2012  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Blog
Főoldal » 2012 » November » 15 » Tolnai Zsófia - Horváth Karolina (7/3): Ördöggel kapcsolatos babonák, hiedelmek -I.
2:13 PM
Tolnai Zsófia - Horváth Karolina (7/3): Ördöggel kapcsolatos babonák, hiedelmek -I.

                                   Ördöggel kapcsolatos babonák, hiedelmek


A néprajzi lexikon szerint  a babona  bálványimádás, bűbáj, eretnekség, varázs,  - a  hiedelem lekicsinylő kifejezése. Vizsgálódásainkat a következő művek segítségével végeztük:  Rosta-Rába: Hiedelmek, hagyományok, babonák; Krúdy Gyula: Álmoskönyv; Ráth Végh István: Varázsvessző.
A néphagyomány az ördögöt és segítőit a természeti világ legmeghökkentőbb formáiban említi. Munkánknak talán egyik legélvezetesebb része ez volt. Sokat nevettünk az egykor nagyon komoly butaságokon. A kecses szitakötőt nehezen tudjuk elképzelni az ördög lovának, a lombos diófa koronáját az ördögök gyülekezőhelyének, s hogy a szarka ördögként ellopja a hívek lelkét, a bálna szája pedig a pokol kapuja. A továbbiakban felsorolunk néhány általunk érdekesnek tartott babonát és hiedelmet.

                                                       Hiedelmek

Ásítás - Az ásítás az ördög műve, hogy a gonosz szellemek bemehessenek a szájon át a testbe. Azért kell eltakarni a szájat, hogy megállítsuk őket.

A bodza kétes hírű növény. Jelenthet szerencsétlenséget, halált, szimbolizálhatja az ördögöt. A keresztények azt mondják, hogy azért kárhoztatott, mert a keresztfa bodzafából készült és sokan úgy tartják, hogy Júdás is bodzafára akasztotta fel magát. Számukra a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája. A bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám.

Bálna - Gonosz szimbóluma, amely megrontja az embereket. Gyomra halál és újjászületés. A Jónás prófétát elnyelő nagy halat is tekintették bálnának. A kereszténységben az ördögöt jelenti; állkapcsa a Pokol kapuját, gyomra pedig a Poklot.

Bagolyhuhogás-  A néphit a baglyokat a boszorkányok egyik kísérőszellemének tartotta, ezért sok helyen a baglyok éjszakai huhogásáról azt gondolták, hogy az a boszorkányok valamely bűnös, hátborzongató praktikájának bekövetkezését jelzi.

Baziliszkusz – kígyószerű állat. Lehelete mérgező, tekintete halálos. A Bibliában a gonosz megtestesítője. Egyike az Isten által eltaposott ellenségeknek. A középkori hiedelmek szerint kakas-sárkány-gyík keveréke, amely varangyosbéka által kiköltött idős kakas tojásából keletkezik, és a saját tükörképe láttán pusztul el. A bűn, az ördög, a halál szimbóluma.
A baziliszkuszban való hit a szemmel verés egyik hiedelmének változata.

Béka - Gyakran visszatetszést keltő alakban jelenik meg,  ördögi bűnöket (fösvénység, kevélység, paráznaság, eretnekség, irigység, igazságtalanság) testesít meg.Jellegzetes állata volt a középkori mágiának és boszorkányságnak. Ha két kis szarvval festették meg, magát az ördögöt jelentette.

Boszorkány: A legkorábbi hiedelmek szerint farokkal született ember. Emberi mivolta ellenére természetfeletti képességekkel rendelkezik. Képes más emberek megrontására, megbabonázására. Egyes hiedelmek szerint reggel ember, éjjel pedig szellem formájában öltött testet. Számtalan praktikát és varázslási eljárást ismer.
Boszorkánygomba/ ördöggomba-  A Boletusluvidus, vagyis a szennyes sárga tinorrú mérges gomba népi elnevezése. A hiedelmek szerint a boszorkányok mérgeinek egyik fő adalékanyaga. Az ördög egyik kedvenc eledele.

Bűzaszat - A fokhagymaillatú, csípős, keserű ízű megszáradt bűzaszatról a népi hiedelem azt tartja, hogy az ördög ezzel a szerrel csábítja magához az alvilágba a szexuális örömök élvezőit.
Csengő - néphit úgy tartja, hogy a csengettyűk hangja elűzi a démonokat, lehetetlenné teszi az ördög megkísértését, mert mind a démonok, mind az ördögök ki nem állhatják a csengettyűk csilingelését.

Csuklás - Egykoron azt hitték, hogy a csukló ember fölött eluralkodott az ördög.

A víziváson, a lélegzet visszatartásán és a mondóka elmondásán kívül a csuklónak

ajánlatos átmennie egy patakon vagy egy folyó fölött, hogy a csuklás ördöge pottyanjon

bele a vízbe.
Denevér
–a sátán madara.

A keresztények az ördög megtestesítőjének és a boszorkányok segítőtársának tartják őket. A hozzájuk kötődő hiedelmek többnyire negatív jelentésűek, azt mondják, a kinek hajába belekap egy denevér, azon eluralkodik a gonosz. Másik elképzelés szerint, ha az ember fejére denevér száll, csak a mennydörgés űzi el onnan. Rossz  denevért látni: templomban esküvői ceremónia alatt és a házban is, mert halálesetet jelent.

Diófa - A diófáról meglehetősen rossz vélemények alakultak ki, azt hiszik, alatta vannak

elásva a holtak, és alatta gyülekeznek a boszorkányok és az ördögök. Aki a diófa lombja

alatt heverészik, még abban az évben meghal.

Egér - A kistermetű rágcsáló a sötétség erőit, a szüntelen mozgást, az öntudatlan, értelmetlen nyugtalanságot, a zűrzavart jelképezi. Az egerek gyakorta a halált testesítik meg; néha nőkké, emberekké vagy boszorkányokká változnak. Noé bárkájában a lyukat rágó egér, egyenesen maga az ördög. A menyasszonyi szerepet játszó egeret az ördög jegyesének tekintik.

Farsang - Az ördög ünnepe- A farsang vízkereszttel kezdődik és hamvazószerdáig tart. Mivel a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtöt valamikor nagyon szigorúan vették, ennek ellensúlyázására alakulhatott ki a böjt előtti nagy evésekkel, ivásokkal tarkított lakomák tartása, mulatozások szokása, a farsang. Ezért is nevezik a duhaj farsangot az ördög ünnepének.

Feketerigó - Erről az eleven, kedves, fekete tollazatú, szépen daloló, rézorrú rigónak

is nevezett madárról meglehetősen rossz kép alakult ki. A keresztények azt feltételezik

róla, hogy a feketerigó a testi csábítás, a paráznaság megtestesülése, bűnre kísértő

ördögilény. Régi hiedelem szerint, hogy a feketerigó a halál egyik előhírnöke.

Fésű - A néphitben a fésű megítélése felemás, olykor jó, máskor rossz. Pozitív megítélés

szerint, aki fésülködik, fésűjével elriasztja a gonosz szellemeket. Ezért viseltek régen a

várandós asszonyok a gonosz elhárítására nyakukban fésűt, s használtak ördögűzésre

fésűt, amelyet a beteg fájós testrészre helyeztek.

Hajvarázs: A boszorkányok szerelmi varázslásának egyik formája. Ennek során a megigézni és szerelmi varázslással elbűvölni kívánt férfi hajfürtjét a rá szemet vetett nő hajfürtjeivel összefonták. Az így elkészített karkötőt a leány a csuklóján viselte.

 

 

Hetes szám - A hetes számos népszokásban, babonás hiedelemben is felbukkan. A hetedig gyerek a magyar néphitben természetfeletti erővel rendelkezett. Mindent tudott, a jövőbe látott, hét, tizennégy vagy huszonegy éves korában meglátta a földbe rejtett kincset. Emellett gyógyító képességgel is rendelkezett, ha foggal született, táltos vált belőle. A kis táltos jelöltek hétéves koruktól tanulhatták a táltos mesterséget. A sámánok hétszer kiáltottak, és hét napig utaztak. Hetesével járt a gonosz, hétféle nyavalyát ismertek, a mennykő hét öl mélyre fúródott a földbe. Átokban a hétrétű görcs és a hetvenhét istennyila volt a leghatásosabb. A nagyon izgága gyerekre azt mondták, hogy hét ördög bújt bele.
Eső -
Ha süt a nap, miközben esik az eső, azt mondják, veri az ördög a feleségét.

Haj és köröm – Az egyszerű  emberek körében elterjedt hiedelem, hogy az emberek, ha levágják hajukat és körmüket, könnyen megbabonázhatók. Babona szerint a levágott körmöket a házon kívül kell elásni, elégetni, eldugni. A körömdarabokat megeszik az egerek, és magukkal viszik az illető lelkét. Az istenfélő zsidók azért vágják nagyon rövidre a körmüket, mert szerintük a köröm a gonosz lakhelye. Madagaszkáron is hasonlót hisznek, itt a bennszülöttek úgy vélik, hogy az ördög a hosszú körmök alatt lakozik.
Ingvarázs: A boszorkányok szerelmi varázslásának egyik formája. A meghódítani kívánt férfi átizzadt ingének egy foszlányát nagypénteken a templomban összefonták a leány menstruációs vérével átitatott ruhadarabjával. A két összetekert ruhadarabot dobozba zárták és lepecsételték.

Levegő, szél - A levegő reprezentálja a természetfölöttit, ami sok esetben a démonokra, az ördögökre és az azokat megjelenítő legyekre utal. Feltételezhetően ezért mondják azt, ha elszáll a testből a lélek, hogy "megszállta az ördög".
Lidérc - A lidérc megítélése ellentmondásos, sokak szerint ördögszerető gonosz

szellem, de tartják csodás lénynek, csalóka vágynak és tünékeny reménynek is. Azokról az emberekről, akiket birtokába vett a lidérc, úgy vélik, eladták lelküket az ördögnek.

- A népi megfigyelés szerint rossz  megváltoztatni a ló nevét.

A boszorkányok, mivel félnek a lovaktól, visszafordulnak attól az ajtótól, melyre lópatkót szögeztek. Az ördögök pedig a lólábtól tartanak. Egykoron báránybőr darabot tettek a ló nyakára, hogy megvédjék a rontástól. Az angoloknál pedig vörös berkenyefa pálcával, vagy vörös berkenyefából készült ostorral védték meg a lovat a boszorkányok mesterkedéseitől, de hasznos volt az is, ha a ló farkát szalagokkal fonták be.

Lóhere - A magyar néphiedelemben a lóheréről − mivel négy levele keresztet formáz – azt feltételezik, hogy alkalmas ördögűzésre, elhárítja a gonoszt, a bajokat, megvéd a

kellemetlenségek ellen, ugyanakkor a négylevelű lóherével rontást is tudtak végezni,

általa képesek voltak elcsábítani másnak a szeretőjét.

Harkály - A keresztények megítélése szerint a harkály az eretnekséget és az ördögöt szimbolizálja.

Macska - A boszorkány gyakran változott át macskává, az ördög pedig fekete kandúrrá. A mesék boszorkányainak vállán is égő szemű macska guggolt.
Soha ne fojts vízbe macskát – az ördög esetleg bosszút állhat ezért! A macskának 9 életevan– ha csak egyet is elveszel ebből, ördög kísért majd egész életedben.
A macska szemében a pokol tüze ég, azért világít zölden az éjszakában.

Mandragóra- az ördög gyertyája - A mandragórát régóta ismerik, mint misztikus, mérgező növényt.

 A mandragóráról úgy tartják, hogy köze van a tisztátalan lelkekhez, a boszorkányokhoz, az ördöghöz, ezért hívják boszorkány virágának, s mivel éjszaka világít, az ördög gyertyája elnevezés ragadt rá. A babonások szerint a boszorkányok a mandragóra segítségével képesek megbolondítani, megrontani embereket, eszüket, szépségüket elvenni, mindenféle kárt okozva nekik. A mandragóráról azonban azt is feltételezik, hogy használható jóslásra és varázslásra, valamint sebezhetetlenné teszi az embert, és megmutatja, hol található az elásott kincs.

Pók -  Ördögi volta miatt, megítélése nagyon negatív , hisz jelképezi a

mohóságot, a gonoszságot, feltételezik róla, hogy boszorkányos tudással bír. A mesék

pókjai ravasz lények, mert minden irányban képesek mozogni, és állítólag a pókok azt

hiszik magukról, hogy maguk találták ki a ravaszságot. Ravaszságuk gyakran párosul

mohósággal és kegyetlenséggel, hálójukban nagyon sok apró rovar, légy, szúnyog

fennakad, s leli halálát.

Szitakötő - Az ördög hátas állata, az ördög kecskéje vagy bakja, az ördög lova vagy az ördög legye. A karcsú termetű, remekül repülő, nagyon mozgékony, kíméletlen ragadozó szitakötőket az ördög lovasainak tartják. Egyes kultúrákban viszont a „sátán

stoppolótűje” nevet kapta, ugyanis a babonás hiedelem szerint a szitakötő álmukban

bevarrhatja a rossz gyerekek szemeit, füleit és a szájukat.

Sárkány - A sárkány sokféleképpen él az emberek képzeletében. Jobbára hatalmas

testű, lófejű, kígyófarkú állat, oldalain szárnyakkal, mancsain négy karommal. A

képzeletbeli sárkányok között olyan is van, amelyiknek feje a tevére, szarva a szarvasra,

szeme az ördögre, nyaka a kígyóra, hasa a csigára, pikkelyes bőre a halra, a karma a

sasra, talpai a tigrisre, füle pedig az ökörre emlékeztet; de ábrázolják denevérszárnnyal,

tarajos farokkal, fején koronával, szűk torokkal, kiöltött nyelvvel, vagy fületlenül is. Ez

utóbbi esetben a hallószerve a szarva. Van, amikor nyakát gyöngykaláris díszíti,

amelyben az ereje rejlik. Bárhogy is néz ki a sárkány, tény, hogy meghal az, akit a

farkával körbefon, lehelete halálos, és járványt terjeszt, kitátott szája pedig maga a

pokol bejárata.

Só -  A démonok, boszorkányok és az ördög távol tartására, az új ház küszöbére egy marok sót szórtak. Elterjedt népszokás volt, hogy a ház szellemei jóindulatának elnyeréséhez, az új lakásba költözéskor sót és kenyeret vittek.

 

 

Megtekintések száma: 3244 | Hozzáadta:: Hírmondó | Helyezés: $
$
/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2024 | Az oldalt a uCoz rendszer működteti